עבודה מהבית. האם זה באמת כל כך כיף?
למה כל כך קשה למצוא עבודה שמתאימה למידותיי?
כבר מצאתם עבודה כזאת? אז למה כל קשה להחזיק מעמד בעבודה מהבית?
בתור מעסיק בלעדית מהבית ב5 השנים האחרונות (מאז הקורונה) אספתי כמה תובנות שאולי יעזרו, למי שעובד מהבית או מי שמתכוון לעשות כן לקבל את ההחלטה הנכונה ולבחון האם הוא באמת הטיפוס של "עבודה מהבית"
ובכן, שאלתי הרבה עובדים שכירים וקראתי לא מעט סקרים באשר למה חשוב לעובדים במקום העבודה או למה הם מקפידים לקום כל בוקר לעבוד (או לעבודה…וכן, יש הבדל), ואלו היו ארבעת המרכיבים שחזרו כמעט בכל פעם שהעובדים נשאלו:
מה הסיבה העיקרית, שאתם קמים לעבודה?
1. מנהל ישיר – במקום הראשון
2. ענין בתחום העבודה – במקום השני\שלישי
3. סביבת העבודה\עמיתים – במקום השני\שלישי
4. שכר\תנאים סוציאליים – במקום הרביעי
ד"א, ששאלו מנהלים, דווקא השכר היה במקום הרבה יותר גבוה, אבל המרכיבים הם אותם מרכיבים.
למה אני מספר לכם את זה?
בעבודה מהבית יש משמעות פחותה למנהל הישיר, כי הוא לא רואה אותך, לא אוכל איתך צהריים, קשה ליצור איתו רגעים של "רגש". הוא (אם בכלל) מתכתב איתך בווצפפ, וידאו על מסך הזום או קול בשיחת הטלפון. אם יש איזו בעיה תפעולית במחשב, ברוב המקרים, עליך להתמודד איתה לבד…אף אחד לא יבוא מיד "לסדר" לך את הבעיה.
ענין בתחום העבודה מאוד תלוי בסוג העבודה ואופי החברה. למשל: אצלנו בB-Meeting שמעסיקה רק מהבית, אין ודאות באשר לאופי התחום שבו תעסקו. בחברות מסוימות, ברור שתימכרו או תתנו שירות בתחום מאוד ספציפי. העובדה, שמידי פעם יהיה גיוון בתהליך העבודה הוא מצד אחד סיכון, אך מצד אחר יכול להיות גוון מצוין, שעובדים במיוחד בדור הY והZ ייהנו ממנו, במקום להחליף עבודה כל חצי שנה.
סביבת העבודה או העמיתים כמעט ולא קיימים בעבודה מהבית. גם אם הפירמה יוזמת פעם באף פעם אירוע חברה, אין לך באמת חברים מהעבודה, אין שיחות מסדרון בהן אפשרו "לרחל" על הבוס ובגדול ברגעים הקשים אתה בעיקר לבד.
שכר, זהו ענין אישי. אך ברור שכעובד מהבית אתה מקבל משהו שערכו גדול מכסף והוא (ניחשתם נכון) זמן. מי שעובד מהבית מקבל על כל שנת עבודה לפחות חודש חיים במתנה. איך הגעתי לנתון הזה? כל יום שעתיים נסיעות לעבודה (שאינן משולמות) כפול 22 ימי עבודה בחודש מביאים אותנו ל44 שעות על הכביש כל חודש. 44X12=528 שעות בשנה שהן אותם 22 ימים (חודש עבודה).
אחרי שהבנו מה חשוב לעובד, והבנו שלמעסיק חשובים אותם דברים (רק בסדר אחר), ננסה להבין מדוע עובדים אינם מחזיקים מעמד את השבועיים הראשונים (בעבודה בכלל ובעבודה מהבית בפרט).
1. תיאום ציפיות: הרבה הצעות עבודה מהבית מבטיחות הבטחות נוצצות. אין בוס על הראש, עבודה קלילה ועוד שאר הבטחות שיוצרות אשליה נחמדה שרק מי שיפתח את המחשב לשעתיים ביום, המחשב יזרוק עליו דולרים. לצערנו, אין זה המצב. כל עבודה (גם פירמידות ועבודה כפרילנסר) מצריכות לעבוד ולעיתים עבודה קשה. בעבודה מהבית אין מדובר בעבודה פיזית קשה, אך ללא ספק צריך להשקיע זמן, מחשבה ותשוקה כמו בכל עבודה. בעבודה בחברה מסודרת כשכיר, תקבל לכל הפחות שכר מינימום. בעבודות שכרוכות בהשקעה כספית, גם זה לא בטוח. מה שבטוח שכדי להשתכר או להרוויח צריך לעבוד.
2. התאמה לתפקיד: הרבה מועמדים "מנסים את מזלם". עובד שחושב שהוא טוב במשהו, אך לא באמת כזה, מוצא את עצמו מהר מאוד כעובד עם משכורת בסיס וללא בונוסים. עובדה זו גורמת לכך שהוא "נשבר מאוד מהר", כי ציפיות השכר שלו אינן מושגות וגם המעסיק מוצא את עצמו מופתע מחוסר היכולת של העובד "לספק את הסחורה". בחברה כמו שלנו B-Meeting, אפשר לעיתים, להעביר את העובד פרויקט, מה שבהרבה מקרים עוזר לו להצליח, כי הוא מצליח להתחבר לתחום או לצוות בצורה טובה יותר.
3. עובד שבאמת רוצה למצוא עבודה, שולח הרבה קורות חיים. כמו במשחק קלפים טוב או דפדוף בטינדר. הקופה תמיד מפנקת. אפילו בזמן העבודה מהבית שכבר נמצאה, תמיד יהיה נח יותר לנהל מו"מ עם מעסיק פוטנציאלי אחר. לכן, גם אם מצאת עבודה בשכר X, ואתה מצליח למכור וגורף עמלות נאות, הבוס נחמד והמעסיק סבבה, תמיד מפתה לעבוד בשביל עוד 2 או 3 ש"ח לשעה. לכן, כמו בריגוש של הטינדר, מוצאים את עצמם מועמדים עוברים בין כמה מעסיקים בזמן קצר בתקווה שישפרו את שכרם, מה שלא בטוח יקרה בוודאי שמדובר במודל של בסיס + עמלות. יש תמיד להסתכל על חצי הכוס המלאה.
לסכום ולענין, עבודה מהבית היא עבודה כמו כל עבודה, רק שבמקום להתלבש יפה, להתאפר (או להתגלח) ולקחת 2 אוטובוסים לכל כוון, ניתן לקום בבוקר, לשים טרייניג ותוך 10 דקות להיות "במשרד" הביתי עם כוס קפה מהביל, לשים את הילדים בגן בנחת ולחזור לקחת אותם באותה נחת אחרי השעה 16:00 בניגוד לעמידה בדלת המשרד בשעה 15:00 ולהתפלל כל הדרך הביתה: "רק שלא תיהיה איזו תאונה באיילון או הפגנה" ולבוא לקחת את הילד אחרון או אחרונה.
כמי שמנהל עובדים מהבית ב5 השנים האחרונות, אני יכול להעיד, שמי שהעבודה מהבית לא משפרת את איכות חייו בצורה משמעותית, לא מחזיק בה מעמד.